Solceller giver negative elpriser

Negative elpriser buldrer afsted i 2024

Negative elpriser er en stigende problem i elmarkedet, hvor den vedvarende energi producerer som vinden blæser eller solen skinner. Dermed koncentreres produktionen ofte, og sammen med produktion af samme form i de øvrige lande, kommer produktionen oftere til at overstige forbruget, hvormed vi netop ser de negative elpriser.

Flere og flere timer med negative elpriser

Som grafen herunder viser, er der kommet en del flere negative elpriser time for time det seneste år sammenlignet med fx skræk-året 2022, hvor producenterne skummede fløden af de ekstremt høje elpriser.

Antal timer med negative elpriser
Antallet af timer med negativ elpris er stigende – kilde: Nordpool

Corona-året overgået i 2023

I 2020 da Corona-nedlukninger og et massivt faldende energiforbrug rundt i Europa og resten af verden lagde en dæmper på elforbruget og dermed også elpriserne, havde vi lige knap 200 timer med negativ elpris.

Det overgik vi med længder i 2023, hvor hele 316 timer havde en negativ pris. For de første fem måneder af 2024 har vi allerede haft 150 negative elpris-timer. Så tendensen buldrer afsted med ufortrødent kraft.

Vær ekstra opmærksom ved grøn investering

De negative elpriser gør generelt investering i elproduktion noget mere usikkert – og derfor skal jeg gerne opfordre til at få noget uvildigt rådgivning i forbindelse med indgåelse af længere elaftaler i form af fx en Power Purchase Agreement (PPA) eller ved køb af solceller til virksomheden.

For mange beregninger kan hurtigt se positive ud, men hvis dette sker på baggrund af historiske elpriser eller priser, der ikke tager højde for disse negative priser, kan forretningsmodellen hurtigt ende med at koste penge.

Og der er spørgsmålet jo så, om I ikke er bedre tjent med at fokusere på kernekompetencerne frem for spekulation i elprisernes dans fremad.

Dermed ikke sagt at vi ikke skal investere i vores fremtidige elnet, elforbrug og elproduktion – man skal bare være opmærksom, når de mange solcelle-projekter lovprises eller man tilbydes en PPA, der måske reelt minder om stavnbinding, såfremt man som virksomhedsejer eller bestyrelse ikke helt er klar over, hvad man køber ind i.

Følg elprisernes udvikling her.