EEX logo

Forskel på tyske elpriser og DK1 stiger i 2024

Forskellen mellem tyske elpriser og prisen på strøm i DK1 – Jylland/Fyn – har været stigende i starten af 2024. Generelt benyttes spreadet af traders til at prissikre risici i Danmark med fx tyske forward-kontrakter eller omvendt. Alt efter, hvordan spreadet udvikler sig og alt efter om den enkelt elhandler tror denne forskel stiger eller skal snævres ind.

Tyske elpriser en god rettesnor

De tyske elpriser er ofte en fornuftig rettesnor for de danske elpriser, da især Jylland har store kabler til vores sydlige naboer, hvormed der ofte ses prissammenfald.

Samtidig benytter tyskerne disse kabler til at mindske overproduktion, hvor de af og til ringer til danske vindmøller og får dem til at stoppe produktionen, da det politisk er sværere at stoppe de tyske vindmøller.

Et levn fra en svunden tid, og noget der burde gøres noget ved – for forbrugerne er ikke godt tjent med denne ordning, mens producenterne selvfølgelig er glade for at få betaling først i spotmarkedet for det kommende døgn og så potentielt intraday også qua stoppede møller på foranledning af tyskerne.

Forskel tyske elpriser og DK1
Forskel tyske elpriser og DK1 – kilde: Nordpool + EEX

Corona-året overgået i 2023

Ser jeg med de helt lange briller på, er vi fortsat langt fra topniveauerne fra 2022. Omvendt er de helt lave priser set under Corona-pandemien også fortid, selvom det i denne graf er svært at skelne de fleste måneders priser time for time, da de høje priser var så voldsomme i 2022.

Korrelationen mellem de tyske elpriser og DK1 har i perioden januar 2020 – juni 2024 været omkring 0,9866 mens tilfældet for Tyskland og DK2 har ligget knap så højt med omtrent 0,9749.

Korrelationen i 2024 har dog hidtil kun været 0.91 for DK1-DE og 0,84 for DE. Så det kan selvfølgelig spille ind på udvidelsen i forskellen mellem de tyske elpriser og de danske i forward-markederne.

Her er det vigtigt at pointere, at vi her snakker korrelation på dagsniveau, hvorimod man retteligt bør benytte timedata, såfremt man vil i gang med en endnu dybere analyse.

Lad mig høre, hvis I er interesseret i yderligere: kontakt mig her.

El spotpriser Tyskland og Danmark 2020-24
Danske og tyske elspotpriser 2020-2024

Følg elprisernes udvikling her.

Og se forecasts på gaspriserne her.