Stigende eltarif på elnettet

Stigende eltarif gennem 10 år

Stigende eltariffer og balanceomkostninger gennem de sidste 10 år er et bevis for, at vi mangler stabil produktion sammen med vedvarende energi. Den fluktuerende produktion fra solceller og vindmøller giver simpelthen større behov for stabilisering af elnettet oftere.

Samtidig skal der skabes øget plads i elnettet til de peak-perioder med højest forbrug og højest produktion – noget der lægger omkostninger på vores fælles elnet.

Stigende eltarif udtryk for ubalance

At eltarifferne fortsat er stigende vidner om et elmarked i større og større ubalance – noget også negative elpriser er et eksempel på.

Og problemet er efter min mening større end som så – for mens mange forbrugende virksomheder blev ramt på økonomien i 2022 qua de galopperende gaspriser og strømpriser, ja så tjente energikøbmænd milliarder.

Disse milliarder bidrager ikke til at betale for de øgede omkostninger til vores fælles elnet – og dermed svækkes vores konkurrenceevne for “almindelige” virksomheder, mens nogle få private lommer er fyldte.

Graf over eltarif 10 år

Systemydelser jeres change

De fortsat stigende omkostninger til balancering af elnettet behøver dog ikke være totalt negativt, for det medbringer muligheder for at tjene penge hos forbrugende virksomheder.

Kan man være fleksibel med sit elforbrug – fx udskyde noget forbrug fra middagstid til kaffetid eller hvis man har en del udstyr, der det meste af dagen står uberørt hen, som faktisk kan forbruge ekstra i de timer, hvor der er “for meget” solcelleproduktion, ja så har I som virksomhed gode muligheder for at tjene på dette.

Via. såkaldte systemydelser, kan I tilbyde Energinet at købe stabiliseringsydelser af jer – gennem MPS-SOLUTIONS og partnere, hvormed I altså kan tjene nogle af jeres energiomkostninger hjem igen.

Balanceomkostninger i det danske elnet