Elnet - FBMC

FBMC: Flow-Based Market Coupling i Europæiske Elmarkeder

FBMC – Flow-Based Market Coupling – Model der optimerer udveksling af strøm over grænser og sikrer effektiv udnyttelse af transmissionskapacitet.

Metoden blev indført som en forbedring af den tidligere “Available Transfer Capacity” (ATC)-model, som havde sine begrænsninger. FBMC tager i stedet højde for de faktiske strømflows på tværs af nettet og giver et mere præcist billede af, hvordan kapacitet bedst allokeres.

Herunder finder du en dybere gennemgang af, hvordan FBMC fungerer, og hvorfor det har betydning for energimarkedet.

Danmark og resten af Norden gik over til Flow Based Market Coupling den 29. oktober 2024.

Grundlæggende principper bag FBMC

Flow-Based Market Coupling ændrer måden, hvorpå vi tænker kapacitet i elnettet. I stedet for blot at tage udgangspunkt i, hvor meget strøm der kan flyde fra punkt A til B (som i ATC-modellen), fokuserer den nye metode altså på de fysiske strømflows og kapaciteten i de enkelte elementer af nettet.

Dette kaldes “flow-baserede domæner” og betyder, at kapacitet vurderes ud fra flere veje og elementer i elnettet.

Fokus på de fysiske strømflows gør, at modellen bedre afspejler den virkelige verden.

Når el flyder gennem nettet, påvirkes det nemlig af, hvordan andre linjer og forbindelser belastes. Enkelt sagt kan en ændring i flow i én linje påvirke mange andre dele af nettet.

Ved at modellere disse påvirkninger sigter FBMC efter at give et mere realistisk billede af elnettets kapacitet. Dette betyder, at man kan fordele el baseret på de faktiske grænser for, hvor meget nettet kan trække, snarere end at skønne ud fra teoretiske overførselskapaciteter.

Har I styr på energiaftalerne?

  • Få en elhandler på holdet
  • Få overblik over jeres elforbrug
  • Skab grøn omstilling uden greenwashing
Spar på energien

2. Optimering og kapacitetsallokering

Et af de væsentligste punkter ved Flow Based Market Coupling er, hvordan kapaciteten allokeres. I FBMC-modellen samarbejder børsaktører og transmission system operators (TSO’er) om at beregne den optimale udveksling af el over landegrænser.

LÆS OGSÅ  GoO-pris falder i 2024

Dette gøres ved at analysere hver enkelt netværkselement – som kabler, linjer og transformere – og forstå deres rolle i det samlede flow.

FBMC sikrer, at elektricitet flyder hen, hvor behovet og kapaciteten er størst, og det sker i realtid, hvilket betyder, at modellen kan tilpasse sig hurtigt ændrede forudsætninger i markedet.

Hvis for eksempel et område pludselig har et stort elbehov, vil FBMC kunne identificere ledig kapacitet i de relevante forbindelser og sikre, at elektriciteten flyder fra områder med overskud til det pågældende område.

Denne dynamiske tilgang mindsker flaskehalse og forbedrer den samlede driftseffektivitet i elnettet.

3. Stabilitet og effektivitet i nettet

Da FBMC matcher strømflows bedre med den fysiske virkelighed, er metoden særlig god til at afbalancere udbud og efterspørgsel og minimere risikoen for overbelastning i nettet. I stedet for at skubbe store mængder elektricitet ind i ét område og derved skabe en potentiel risiko for nedbrud, fordeler FBMC strømmen mere spredt og intelligent.

Ved at tage højde for interaktionerne mellem de forskellige netværkselementer formår FBMC at øge stabiliteten i elnettet.

Resultatet er et mere robust system, hvor elektriciteten transporteres effektivt og til de steder, hvor der er mest behov for den.

Dette reducerer risikoen for strømudfald og behovet for nødomdirigering af strøm, hvilket tidligere har kostet både tid og ressourcer.

Den større stabilitet gør, at elnettet kan absorbere mere vedvarende energi og i højere grad imødekomme fremtidens behov.

4. Prispåvirkning på tværs af landegrænser

FBMC har også en afgørende indflydelse på prissætningen. Modellen gør det muligt for elektriciteten at flyde fra lande eller områder med lavere priser til dem med højere priser.

Dette hjælper med at udjævne prisforskellene og skabe en mere homogen prisstruktur i hele Europa. Priserne vil stadig variere noget, men forskellene mellem landene bliver mindre markante end tidligere.

Denne prisudjævning betyder også, at forbrugere i højprismodeller kan få adgang til billigere strøm, mens producenter i lavprisområder får bedre markedsmuligheder.

LÆS OGSÅ  Kul-afhængighed: Et grønt paradoks

Denne mekanisme giver en mere lige konkurrencefordel på tværs af landegrænser og sikrer, at elektricitet genereres og bruges på en omkostningseffektiv måde.

På lang sigt er det med til at styrke energisikkerheden og mindske afhængigheden af enkelte, dyre ressourcer.

5. Udfordringer og kompleksitet

Selvom FBMC byder på betydelige fordele, er det en kompleks model at implementere. Den kræver et højt niveau af teknologi og dataanalyse for at fungere korrekt, og desuden er der behov for tæt samarbejde mellem de forskellige transmission system operators (TSO’er) og landenes energimyndigheder.

For at systemet skal fungere optimalt, kræves det, at alle aktører deler oplysninger om kapacitet, belastning og vedligeholdelsesarbejder.

Der er også nationale interesser og regulatoriske forskelle, som kan påvirke systemets effektivitet. Selvom de europæiske lande har indført standardiserede retningslinjer, kan individuelle landes energipolitik og infrastrukturforskelle udfordre en fuld implementering af Flow Based Market Coupling.

Imidlertid har modellen vist sig at være robust, og den europæiske energiunion har de seneste år arbejdet målrettet på at overvinde de sidste hindringer for at sikre et mere sammenkoblet og effektivt marked.

6. FBMC’s rolle i den fremtidige energiinfrastruktur

FBMC’s rolle vil blive endnu vigtigere, efterhånden som Europa overgår til en mere grøn energimodel. Med en voksende andel af vedvarende energikilder som vind og sol, som ofte er både uforudsigelige og geografisk koncentrerede, bliver evnen til at optimere strømflows afgørende.

FBMC muliggør en mere fleksibel anvendelse af elnettet, hvilket hjælper med at transportere overskydende vindenergi fra kystnære områder eller solenergi fra syd til områder med stort forbrug.

FBMC understøtter dermed integrationen af vedvarende energi og hjælper Europa med at nå sine ambitiøse klimamål.

Det gør det ved at muliggøre en effektiv udnyttelse af elnettet og sikre, at de grønne energikilder kan transporteres til de forbrugere, der har brug for dem, uden at det går ud over netværkets stabilitet.

LÆS OGSÅ  Negative elpriser buldrer afsted i 2024

Samlet set repræsenterer Flow-Based Market Coupling et afgørende skridt mod et mere sammenkoblet, fleksibelt og modstandsdygtigt europæisk energimarked.

Det bidrager til en mere stabil og konkurrencedygtig energiforsyning, som ikke blot understøtter den grønne omstilling, men også giver europæiske virksomheder og husholdninger en bedre energiforsyning til lavere omkostninger.

Her bruges cookies.  Læs mere