Udledning af CO2 - kan GoOs hjælpe?

GoO-pris falder i 2024

Oprindelsesgarantier, også kendt som GoO’s (Guarantees of Origin), har mange navne, men deres rolle er klar – de fungerer som certifikater for strøm produceret fra vedvarende energikilder.

I 2024 fortsætter prisen på disse certifikater med at falde, hvilket afspejler en række dynamikker i elmarkedet.

Prisen på oprindelsesgarantier / GoO's falder i 2024
Prisen på oprindelsesgarantier / GoO-pris falder i 2024. Kilde: Green Power Hub

Faldende priser på GoO’s

Prisen på oprindelsesgarantier har været i frit fald siden 2023, og trenden ser ud til at fortsætte ind i 2024. Ifølge data fra Green Power Hub falder prisen på disse certifikater i takt med, at energipriserne generelt også falder.

Dette prisfald kan til dels tilskrives en lavere efterspørgsel på certifikaterne, da energipriserne generelt er blevet mere stabile efter den voldsomme priskrise i 2022.

Få en snak om GoO’s, PPA og Greenwashing

Vedvarende energikilder

Grøn agenda og GoO’s under pres

Selvom den grønne omstilling stadig er højt på dagsordenen, har de faldende priser på oprindelsesgarantier sat spørgsmålstegn ved den reelle værdi af disse certifikater.

Under energikrisen i 2022, hvor lande som Sverige og Tyskland genoptog brugen af kul og olie til elproduktion, blev det tydeligt, at selv de mest grønne lande er villige til at gå på kompromis, når energiforsyningen er truet.

Dette har skabt pres på GoO-systemet, da mange begyndte at tvivle på, hvorvidt certifikater virkelig skaber den nødvendige additionalitet for vedvarende energi.

Færre virksomheder prioriterer GoO’s

Efter energikrisen i 2022 har mange virksomheder fokuseret på at få styr på deres energiforsyning og økonomi frem for at investere i oprindelsesgarantier.

Dette har været med til at skubbe priserne nedad.

Desuden har faldende elpriser generelt betydet, at der er mindre incitament til at købe GoO’s, hvilket yderligere har lagt pres på markedet for grønne certifikater.

Er certifikater nok til en grøn fremtid?

Certifikaterne har længe været genstand for kritik, da mange påpeger, at de ikke nødvendigvis bidrager til yderligere investeringer i grøn energi.

LÆS OGSÅ  Styrk din elaftale: Optimering før grøn el i 2025?

For eksempel kan virksomheder købe oprindelsesgarantier fra gamle, vedvarende energikilder som vindmøller og vandkraftværker i Norge, der har været i drift i mange år.

Denne praksis gør det svært at bevise, at købet af certifikater faktisk fører til nye investeringer i grøn energi, også kendt som additionalitet.

RE100 og krav til vedvarende energianlæg

For at adressere denne problematik har verdens 100 største virksomheder i initiativet RE100 sat en aldersgrænse på de vedvarende energianlæg, som de kan købe GoO’s fra.

Kun anlæg, der er maksimalt 15 år gamle, tæller med i deres grønne regnskaber.

Dette er et skridt i retning af at sikre, at GoO’s faktisk bidrager til at fremme investeringer i nye grønne energikilder.

Selvom GoO’s er en vigtig del af den grønne omstilling, viser udviklingen i priserne og den stigende kritik, at der stadig er et stykke vej, før de kan blive et fuldt effektivt redskab til at drive den grønne energiagenda fremad.

Samtidig kan man dog sidde og kigge undrende til, at der ikke snart satses mere på atomkraft – for vil verden fortsætte sit enorme energiforbrug – og tilmed skubbe yderligere til det ift. datacentre og AI – ja, så er der behov for andet end solceller og vindmøller.

RE100 Climate Group
“RE100: global corporate renewable energy initiative committed to 100% renewable electricity.” Kilde: RE100

Her serveres cookies. Vil du undgå kalorierne, lukker du blot for siden.  Læs mere om GDPR mm.