Energinet har netop annonceret, at tidsplanen for udrulningen af brintinfrastruktur i Energidanmark er blevet skubbet til efter 2030 (Udsættes til slut-2031 lyder buddet på). Dette sker i kølvandet på deres seneste markedsdialog og en genberegning af bookingkravet for brintkapacitet.
For nogle er dette en skuffelse, men for andre – som mig – er det måske den mest fornuftige beslutning i længere tid.
Hvorfor kaste sig over en teknologi, der stadig kæmper med lave effektivitetstal og enorme anlægsomkostninger, når vi endnu ikke har et stabilt elnet, der kan understøtte den grønne omstilling?
Klar til en økonomisk status på din PPA i 2024?
Med en uforpligtende efterregning af aftalen får du:
- Et bedre indblik i jeres PPA-performance
- En objektiv analyse uden skjulte agendaer
- Identificeret eventuelle skjulte omkostninger og muligheder
Effektivitet og økonomi – brints akilleshæl
Lad os tale om det, der sjældent bliver diskuteret tilstrækkeligt: Brintproduktionens effektivitet. Når du konverterer strøm til brint via elektrolyse, taber du omkring 30-40% af energien.
Når du så bruger brinten i brændselsceller eller konverterer den tilbage til elektricitet, mister du yderligere 40-50%.
Det betyder, at du kun ender med at bruge omkring en tredjedel af den oprindelige energi. Det er ineffektivt og økonomisk usmart, især i en tid, hvor vi har brug for hver eneste kilowatt-time for at nå vores klimamål.
Pressemeddelelsen:
Dette er en tydelig indikation af, at elmarkedet i Energidanmark endnu ikke er klar til at bære omkostningerne ved en fuld skala brintinfrastruktur. De teknologiske og økonomiske udfordringer er simpelthen for store på nuværende tidspunkt.
Det er altså en slags bonus til Danmark, og danske elforbrugere, at planen nu udsættes.
Hvorfor ikke fokusere på elnettet og systemydelser først?
I stedet for at investere milliarder i brint, som kun fungerer, når der er overskud af vind- og solenergi, bør vi først rette vores fokus mod at styrke elnettet og fx virksomheders evner til at levere systemydelser, så vi skaber mere sammenhæng mellem sol, vind og elforbruget.
Systemydelser handler om at sikre stabilitet, balance og sikkerhed i elnettet ved at tilpasse produktion og forbrug i realtid. Dette er noget, direkte elforbrug kan levere langt mere effektivt end brint nogensinde vil kunne – især når det gælder fleksibilitet og respons.
Direkte elforbrug fra vedvarende energikilder udnytter energien langt mere effektivt end at omdanne den til brint, hvor store dele af energien går tabt under både produktion og forbrug.
Med den stigende elektrificering til datacentre, IoT og andre nye teknologier og behovet for et robust elnet, er det afgørende, at vi prioriterer en stabil og effektiv energiforsyning, der kan håndtere fluktuationer i energiproduktionen – en opgave, som systemydelser spiller en central rolle i.
Især når politikere i Energidanmark ikke ønsker mere stabil produktion fra fx atomkraft.
Her er tre stærke grunde til, at det giver mere mening at fokusere på elnettet og systemydelserne først i Energidanmark:
- Stabilitet og fleksibilitet
- Et styrket elnet, understøttet af systemydelser, kan sikre optimal udnyttelse af vedvarende energi, mens det samtidig balancerer udsving i både produktion og forbrug.
- Dette gør det muligt at skabe en mere pålidelig forsyning uden at skulle lagre energi, som er ineffektivt og dyrt.
- Økonomi
- At opgradere elnettet og integrere systemydelser er både billigere og langt mere omkostningseffektivt på kort sigt end at satse på brintteknologi, der ikke kan køre døgnet rundt og er afhængig af uforudsigelige produktionsmønstre.
- Teknologisk modenhed
- Brint er stadig en teknologi med lav effektivitet, mens vi allerede har veludviklede teknologier i Energidanmark, der kan skabe et stærkt og stabilt elnet med evnen til at levere de nødvendige systemydelser.
- De teknologier skal udbygges og optimeres.
Mon ikke også de såkaldte energiøer bør få endnu en genberegning?
Ved at styrke elnettet kan vi sikre en direkte og effektiv anvendelse af vedvarende energi, hvilket ikke blot er bedre for miljøet, men også økonomisk forsvarligt.
Der er ingen grund til at satse på en umoden teknologi som brint, når vi kan bruge de eksisterende systemydelser til at stabilisere og udnytte vores elproduktion langt mere effektivt.
Brint kan ikke køre 24/7 – og det kan økonomien heller ikke
Når vi taler om brint, er det afgørende at forstå, at brintproduktion er afhængig af overskudsstrøm fra vedvarende energikilder som vind og sol.
Det har vi pt rigeligt af i Energidanmark, men problemet er, at vind og sol ikke producerer energi hele døgnet rundt.
Så hvorfor investere i en PtX-teknologi, der kun kan udnyttes delvist?
Ørsted droppede i september 2024 også ud af et Vestjysk projekt om netop PtX, de havde stablet på benene sammen med Skovgaard Energy. Det var planen at etablere en brintfabrik i Idonlund – noget Ørsted altså ikke kunne se ideen i at gå videre med.
Direktør i Skovgaard Energy, Niels Erik Madsen, siger dog til Energy Supply, at selskabet selv fortsætter med planerne om udvikling af 150 MW brintproduktion.
Med de enorme anlægsomkostninger, der er forbundet med brintinfrastruktur, giver det simpelthen ikke mening at bygge noget, der ikke kan køre 24/7.
Energinet nævner i deres markedsdialog, at tidsplanen er blevet forlænget på grund af “behovet for en mere moden markedsudvikling” – hvilket er en klar indikation af, at PtX’s økonomi simpelthen ikke hænger sammen på nuværende tidspunkt.
Hvad betyder det for virksomheder?
For virksomheder i Energidanmark, der i forvejen kæmper med høje energipriser og pres på konkurrenceevnen, er det her gode nyheder.
Ved at udsætte brintinfrastrukturen og i stedet fokusere på at stabilisere elnettet, kan vi sikre mere stabile og konkurrencedygtige elpriser.
Og det er her, ENERGIMÆGLER ApS kommer ind i billedet.
Jeg står klar til at rådgive virksomheder om, hvordan I bedst navigerer i dette skiftende energilandskab, og hvordan I kan sikre skarpe elpriser og langsigtede gaskontrakter, der styrker jeres konkurrenceevne.
Lad os tage en snak om din virksomheds energistrategi
Hvis du sidder som beslutningstager i en dansk virksomhed, er det nu, du skal tage fat i din energistrategi.
Har du en langsigtet plan for din energiforsyning?
Kan du sikre dig stabile og konkurrencedygtige priser?
Hvis ikke, så er det på tide at tage en dialog med en ekspert, der kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning for din virksomhed.
Hos ENERGIMÆGLER ApS har jeg over 20 års erfaring med at forhandle skarpe elpriser og sikre mine kunder de bedste energiløsninger. Jeg er klar til at tage en snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig.
Kontakt mig i dag og få rådgivning, der gør en forskel for din bundlinje!
Har I styr på energiaftalerne?
- Få en elhandler på holdet
- Få overblik over jeres elforbrug
- Skab grøn omstilling uden greenwashing
Konklusion: Brint er ikke løsningen – endnu
Brint kan måske blive en vigtig del af fremtidens energisystem, men det er tydeligt, at vi ikke er der endnu. Den lave effektivitet og de høje omkostninger gør det til en risikabel investering på nuværende tidspunkt.
I stedet bør vi fokusere på at opgradere vores elnet og sikre en stabil og økonomisk bæredygtig energiforsyning, før vi kaster os over teknologier, der stadig er i deres spæde stadier.
Vil du sikre din virksomheds konkurrenceevne?
Lad os tage en uforpligtende snak om, hvordan jeg kan hjælpe dig med at få skarpe elpriser og en stærk energistrategi i din virksomhed så Energi danmark er sikret en lysere fremtid med råd til god energi.