Stigende eltarif på elnettet

Stigende eltarif gennem 10 år

Stigende eltariffer og balanceomkostninger gennem de sidste 10 år er et bevis for, at vi mangler stabil produktion sammen med vedvarende energi. Den fluktuerende produktion fra solceller og vindmøller giver simpelthen større behov for stabilisering af elnettet oftere.

Samtidig skal der skabes øget plads i elnettet til de peak-perioder med højest forbrug og højest produktion – noget der lægger omkostninger på vores fælles elnet.

Stigende eltarif udtryk for ubalance

At eltarifferne fortsat er stigende vidner om et elmarked i større og større ubalance – noget også negative elpriser er et eksempel på.

Og problemet er efter min mening større end som så – for mens mange forbrugende virksomheder blev ramt på økonomien i 2022 qua de galopperende gaspriser og strømpriser, ja så tjente energikøbmænd milliarder.

Disse milliarder bidrager ikke til at betale for de øgede omkostninger til vores fælles elnet – og dermed svækkes vores konkurrenceevne for “almindelige” virksomheder, mens nogle få private lommer er fyldte.

Graf over eltarif 10 år
Udviklingen i omkostninger til eltarif gennem 10 år. Kilde: Energinet

Energieffektivisering som modtræk

Når vi taler om stigende eltariffer og balanceomkostninger, kan det virke som om, løsningen er uden for vores hænder. Men sandheden er, at mange virksomheder har et væsentligt potentiale for at imødegå de stigende omkostninger gennem energieffektivisering.

Balanceomkostninger i det danske elnet
Balanceomkostningerne i elmarkedet har været stigende gennem en årrække – et resultat af stadig mere svingende produktion og mindre stabilitet. Kilde: Energinet

Ved at analysere forbrugsmønstre og optimere energianvendelsen, kan virksomheder reducere deres samlede elforbrug – og dermed også deres eksponering mod de stigende tariffer.

Energieffektivisering handler ikke kun om at investere i ny teknologi, men også om at tage smarte beslutninger. Det kan være alt fra at skifte til LED-belysning, forbedre isoleringen af bygninger, eller at indføre automatiserede systemer, der justerer energiforbruget i forhold til behovet.

Selv små ændringer kan på sigt føre til store besparelser og reducere virksomhedens afhængighed af markedets udsving.

LÆS OGSÅ  Sammenhæng mellem el- og gaspriser i Danmark 2021-24

I en tid, hvor vi ikke alene står over for stigende elpriser, men også en større klimamæssig udfordring, er det ikke bare en nødvendighed at handle – det er en konkurrencefordel.

Systemydelser jeres chance

De fortsat stigende omkostninger til balancering af elnettet behøver dog ikke negativt, for det medbringer også muligheder for at tjene penge hos forbrugende virksomheder.

Kan I som virksomhed være fleksible med jeres elforbrug – fx udskyde noget forbrug fra middagstid til kaffetid eller hvis man har en del udstyr, der det meste af dagen står uberørt hen, som faktisk kan forbruge ekstra i de timer, hvor der er “for meget” solcelleproduktion, ja så har I som virksomhed muligheder for at tjene på dette.

Via. såkaldte systemydelser, kan I tilbyde Energinet at købe stabiliseringsydelser af jer – gennem Energimægler.dk og partner – hvormed I altså kan tjene nogle af jeres energiomkostninger hjem igen.

Her serveres cookies. Vil du undgå kalorierne, lukker du blot for siden.  Læs mere om GDPR mm.