Tyra boreplatform har været i operation siden 1984, og blev oprindeligt drevet af Mærsk Oil, efter det allerede blev fundet tilbage i 1968.
Ifølge Wikipedia findes 22 gasproduktionsbrønde og 29 olieproduktionsbrønde samt 18 gasinjektionsbrønde, og produktionen herfra har sænket havbunden med 5 meter.
Netop denne sænkning har forhøjet risikoen for skade på platformen, der især er udsat i stormvejr og altså skal kunne klare de værst tænkelige scenarier.
Derfor har feltet nu været ude af drift siden 19. september 2019, og ingeniører fra hele verden har siden 2013 arbejdet på genopbyggelsen af anlægget, der når det står færdigt, bliver et af verdens mest moderne naturgasfelter, der samtidig med energiproduktion, reducerer CO2-udledningen fra naturgasproduktionen med op til 30 procent, hvis man stoler på tal fra TotalEnergies.
Sidste nyt: Idriftsættelse og udbedringer skrider frem på Tyra-feltet
Esbjerg, 8. juli 2024 – I marts 2024 blev den første naturgas fra det nye Tyra-anlæg eksporteret til land.
Siden da har Tyra-teamet arbejdet på at løse de uforudsete tekniske hændelser, der har påvirket indkøringen til fuld produktion.
Mens udbedringerne af det defekte udstyr fortsætter, er vi fortsat fokuseret på at sikre leveringen af yderligere gasmængder til Danmark.
Kilde: TotalEnergies
Fakta om TYRA II
Tyras operatør er TotalEnergies på vegne af ejeren DUC.
DUC (Dansk Undergrunds Consortium) er et partnerskab mellem
TotalEnergies (43%), Noreco (37%) og Nordsøfonden (20%).
Der er investeret 21 milliarder kroner i genopbyggelsen af gasfeltet,
hvilket gør det til den største danske olie- og gasinvestering nogensinde – tilmed med stor andel genanvendt materiale.
Tyra-feltet produktion ifølge Wikipedia
27,407 mio. m3 olie | 90,994 mia. Nm3 gas | 46,630 mio. m3 vand.
Der er injiceret 36,514 mia. Nm3 gas.
Anlægget
Vægt: 35.000 tons | 54 meters højde | 7 etager | 225 km fra Vestkysten
Kilder: Wikipedia og TotalEnergies
Energimægleren som kompas
- Forhandler jeres gas-kontrakter
- Skaber intern tid
- Så I kan fokusere på jeres kernekompetencer
TotalEnergies forventer at kunne genanvende 95% af materialerne fra de gamle platforme. Fx er de gamle ben til platformen forlænget med 13 meter frem for at skulle ud i at bygge helt nye.
60.000 tønder olieækvivalent dagligt
Nordsøfonden skriver på sin hjemmeside, at feltets anlæg vil kunne producere omkring 60.000 tønder olieækvivalent om dagen, når produktionen topper, hvilket altså vil ske med produktion fra både Tyra 2 og omkringliggende felter som fx Harald, Svend, Valdemar og Roar.
Tyra 2 vil fra vintersæsonen 2023/24 igen være knudepunkt i Nordsøen for det meste gas produceret i den danske del af Nordsøen og vil altså igen være med til at styrke den danske forsyningssikkerhed.
Gasforsyningen under genopbygningen af Tyra har altså været presset – sidst med sprængningerne fra Nord Stream – som dog i forvejen ikke var i drift grundet Ruslands krig i Ukraine, så feltet vil igen være vigtig for den danske økonomi, når det genoptages. Tyra kommer til at stå for ca 1% af Europas gasbehov.
Tal fra Nordsøfonden viser, at fondens gasproduktion i 2013-2018 har ligget omkring 700 Nm3, mens det altså i 2021+2022 “kun” har været omkring 150 Nm3 for at holde det op mod hinanden.
Disse tal stammer dog fra, at fonden har haft olie- og gasproduktion ved andele i 13 aktivt producerende felter i den danske del af Nordsøen – og dette er altså ikke tal direkte fra Tyra.
En enhed energi i fx 1 ton olie = den energi, der frigives ved afbrænding af 1 ton råolie.