Time for time elpriser følges tæt efter 2022, hvor de fleste fik øjnene op for de meget svingende priser. Her følger en guide til elpriser i 2024.
Læs om hvad du bør være opmærksom på ift. udviklingen i timepriser på el over tid, så I har mulighed for at optimere energiforbruget i jeres virksomhed.
Elpriser time for time – Fordeling
Tager vi et kig på elprisen time for time fordelt over hele året, er der en tydelig tendens gennem de seneste 6-7 år.
Som grafen herunder viser, bliver elprisen billigere midt på dagen, mens den omvendt om aftenen og natten er forholdsvis dyrere.
Bemærk, at der er tale om vægtning mellem de enkelte priser i de enkelte år, så der er altså ikke tale om, hvilke år elprisen har været dyrest – men forholdet mellem de enkelte timer.
Få Energimægleren som kompas i energimarkederne
En aftale med ENERGIMÆGLER ApS sikrer:
- Bedre indblik i el- og gasaftaler
- Bedre oplysning uden skjulte agendaer
- En erfaren elhandler på holdet ved forhandlinger
Et spadestik dybere i elpriserne
Zoomer man ind og blot kigger på elprisernes fordeling over døgnets 24 timer for vinterhalvåret, altså januar-marts samt oktober-december, får ses et mere utvetydigt billede.
Her er elpriserne ikke så påvirkede af solceller, som ikke producerer meget om vinteren – så her er elprisen helt generelt en anelse mere stabil gennem døgnet.
Faktisk er det corona-året 2020, der har givet de største udsving i elprisen timemæssigt. Måske et udtryk for, at priserne da var meget lave og fordelingen blev meget påvirket af mindre ændringer i fundamentaler.
Helt generelt, når jeg kigger på grafen over vinterperioden, synes det dog svært at konkludere en tendens for de kolde måneder. Stadig en lille tendens til lidt lavere elpriser midt på dagen – hvor solen trods alt leverer en smule til det danske elnet.
Både indenlandske solceller og omkringliggende landes påvirkning på elpriserne i det europæiske marked.
Sommerpriser time for time meget påvirkede i 2024
Kigger vi sommerperioderne i årrækken fra 2018-2024 springer tendensen med mere solstrøm i øjnene med det samme.
De store solcelleparker har virkelig gjort sit indtog i det danske elmarked, hvor vi ser meget lave elpriser midt på dagen, hvor solen producerer mest strøm.
Ligeledes er timepriserne påvirkede af solen, når den går ned. For her får vi omvendt brug for at skrue op for gaskraftværker, hvilket ses med de højere elpriser om aftenen og natten sammenlignet med tidligere.
At vi ser de markant højere elpriser om aftenen er noget, der ikke kun koster dyrt for den enkelte elforbruger grundet selve elprisen – for eltariffen er nu med “Nettarrif Model 3.0” markant dyrere mellem 17-21.
Især for private elforbrugere er det bekosteligt at tænde for strømmen i netop disse timer. Tarifmodellen er skruet sådan sammen for at påvirke elforbruget. Altså vil man fra politisk side “tvinge” elforbruget ned mellem 17-21.
Noget der dog er svært for de fleste familier, da der skal laves mad mm i disse timer.