Energikilder - større sammenhæng

Sammenhæng mellem el- og gaspriser i Danmark 2021-24

Kære leder: Når vi ser tilbage på årene 2021 til 2024, har vi oplevet store skift i sammenhængen mellem el- og gaspriser i Danmark.

En korrelation på næsten 87 % i denne periode viser, hvordan energimarkedet historisk har haft en tæt sammenhæng. Men udviklingen i de seneste år er værd at bemærke.

Lad os se nærmere på tallene:

ÅRKORRELATION
2021-202486,9 %
202179,4 %
202281,5 %
202336,4 %
202420,9 %
Daglig korrelation mellem DK1 spotpriser og gaspriser 2021-24. Kilde: EEX, Nord Pool og egne beregninger

Tallene her taler deres tydelige sprog: el- og naturgaspriser i Danmark har historisk bevæget sig i samme retning, men dette forhold ser ud til at blive mindre.

Den afkobling fra gasmarkedet, som vi ser i 2023 og 2024, kan skyldes den øgede produktion af vedvarende energi, især fra sol og vind. Det danske energimarked er i dag markant mere afhængigt af vejrets luner end tidligere.

Hvorfor denne ændring mellem el- og gasprisernes sammenhæng?

Med mere sol- og vindenergi i systemet, bliver elpriserne i stigende grad vejrafhængige.

Solen skinner ikke altid, og vinden blæser ikke altid – og det gør, at der skabes ekstreme udsving i elpriserne. Derfor ser vi en lavere sammenhæng med naturgas, som historisk set har været en mere stabil faktor.

Vejret er dog ikke den eneste faktor.

Større sammenhæng mellem vejr og danske elpriser

Danmarks elmarked er også blevet langt mere integreret med det europæiske marked. Interconnectors (elkabler) til udlandet – både til kontinental-Europa og Storbritannien – betyder, at vi nu er langt mere koblet op på priserne fra disse regioner.

I stedet for blot at blive påvirket af norske vandkraftværker eller svenske atomkraftværker, som har været relativt stabile energikilder, bliver vi nu også påvirket af de store udsving på tværs af Europas elmarkeder.

Det betyder større prisvolatilitet, og risikoen for prisudsving er steget betragteligt, specielt i perioder med ekstremt vejr.

Hvad betyder det for jer?

Som leder i en dansk virksomhed, der overvejer fremtidige energikøb, er det vigtigt at forstå denne udvikling.

LÆS OGSÅ  TYRA 2 – Moderne genanvendt gasfelt

Afkoblingen mellem el- og gaspriser betyder, at de gamle strategier for energiindkøb måske ikke længere er de mest optimale. Det er nødvendigt at tage højde for den øgede vejrafhængighed og de internationale prisudsving, som vi ser.

Det er også her, at en Power Purchase Agreement (PPA) med vedvarende energikilder kan virke som en solid investering.

For mens de kortsigtede elpriser bliver mere uforudsigelige, kan langsigtede aftaler med leverandører af hjælpe med at sikre mere forudsigelige energiomkostninger.

Samtidig bidrager det til jeres grønne profil og virksomhedens bæredygtighed.

Dog er der både for og imod disse ofte meget lange kontrakter; læs mere her:

Fremtiden kræver nye strategier

Vi står ved en skillevej i den danske energisektor. Hvor vi tidligere har været afhængige af gasmarkedets stabiliserende indflydelse på elpriserne, står vi nu over for en fremtid, hvor vi i højere grad skal navigere i et marked præget af vejrfaktorer og internationale forbindelser.

Den faldende korrelation mellem el og gas er et tegn på, at virksomheder fremover skal være endnu mere agile og fremadskuende i deres energiindkøb.

Vejen frem: Vejrfleksibilitet og prisstrategi

For at navigere i denne nye virkelighed kræver det, at vi tænker anderledes om energiindkøb. Vejret bliver en større spiller i markedet, og derfor er fleksibilitet nøglen. At sprede jeres energikilder, både i forhold til vedvarende energi og traditionelle kilder, kan hjælpe med at balancere risikoen.

Derudover kan det være en fordel at indgå i fleksible aftaler, der gør det muligt at tilpasse sig de skiftende markedsforhold.

Derudover kan det være mere optimalt at se både jeres råvareindkøb, energi og andet i et samlet risikobillede, så I sikrer en del af jeres prisfølsomhed.

Kort sagt, det er tid til at være proaktiv, så vi sikrer, at jeres energipriser forbliver stabile, selv når markedet ikke er det.

Jeg står klar til at rådgive jer om, hvordan I kan håndtere disse udfordringer bedst muligt – med en strategi, der både sikrer konkurrencedygtige priser og fremtidssikrer jeres energiforbrug.

Med venlig hilsen

LÆS OGSÅ  Guide: Solcelleanlæg til landbrug – Undgå dyre fejl i 2024

Mogens Pilgaard Sørensen
Selvstændig energimægler, ENERGIMÆGLER ApS

Mogens Pilgaard Sørensen, Direktør, ENERGIMÆGLER ApS

Her bruges cookies.  Læs mere