Grønnere elforbrug - eller fatamorgana?

Grønnere elforbrug: 100% Fidus eller fatamorgana

Vi hører det hele tiden: Den grønne omstilling er vejen frem. Solceller og vindmøller leverer grønnere elforbrug. Men hvor står vi egentlig, når vi ser på de hårde facts?

Er det virkelig så enkelt og én stor fidus, som det bliver præsenteret – eller er vi på vej ud i et grønt fatamorgana, hvor vi jager en bæredygtig energiforsyning, der ikke kan levere det, vi har brug for?

Elforbruget stiger: En uholdbar balance?

Vi står midt i en teknologisk revolution. Datacentre popper op som svampe efter regn, og kunstig intelligens kræver enorme mængder datakraft og dermed energi. Det betyder, at elforbruget er i en stejl opadgående kurve.

Samtidig skal vi reducere vores CO₂-udledning, og svaret på det? Solceller og vindmøller. Men der er en åbenlys udfordring: Sol og vind er ikke altid til stede, når vi har brug for dem.

Vi kan simpelthen ikke regne med, at solen skinner og vinden blæser, når maskinerne i datacentrene skal køre.

Og selvom vi har udviklet teknologi til at lagre energi i batterier, er det endnu ikke tilstrækkeligt til at dække de massive elspidsforbrug, vi ser i dag – og fremtiden lover ikke mindre forbrug.

Tværtimod.

Få Energimægleren som kompas i energimarkederne

En aftale med ENERGIMÆGLER ApS sikrer:

  • Bedre indblik i el- og gasaftaler
  • Bedre oplysning uden skjulte agendaer
  • En erfaren elhandler på holdet ved forhandlinger
Indgå aftale med ENERGIMÆGLER ApS

Svingende produktion: Usikkerhed i elnettet

Problemet med sol og vind ligger ikke kun i mængden af energi, de producerer, men også i deres upålidelighed.

Når vi ser på den svingende produktion, opstår der en stigende usikkerhed i elnettet. Og det er ikke småting. Når produktionen falder, men forbruget stiger, står vi overfor risikoen for såkaldte “brown outs” – hvor strømmen reduceres i perioder, hvilket kan få alvorlige konsekvenser for virksomheder og kritiske infrastrukturer.

Samtidig ser vi også elpriser, der varierer time for time i ekstreme spænd – fra næsten ingen pris midt på dagen, når solcellerne producerer på fuld kraft, til skyhøje priser om aftenen, hvor både solen er gået ned og vinden måske er stilnet af.

LÆS OGSÅ  Energikilder – Et Varmt Emne i 2024

Denne volatilitet er et problem for de fleste elforbrugere, og især for virksomheder, der prøver at balancere deres energiomkostninger på et budget.

Uigennemsigtig PPA kan være En skjult omkostningsfælde ved grønnere elforbrug

Power Purchase Agreements (PPA’er) bliver ofte præsenteret som den perfekte løsning på at sikre sig billig, grønnere elforbrug. Men mange af disse aftaler er uigennemsigtige, og det er ikke altid let for en virksomhed at forstå, hvad de egentlig binder sig til.

Når elprisen hopper fra time til time, og produktionen er uforudsigelig, kan en fastlåst aftale hurtigt blive en fælde.

For virksomheder, der håber på stabile priser og forudsigelige budgetter, kan en PPA ende med at blive en uoverskuelig og dyr løsning.

Uden en dyb forståelse af energimarkedet og de underliggende risici, er det let at falde i en fælde, hvor den forventede besparelse bliver opvejet af de faktiske omkostninger ved en ustabil energiforsyning.

En kritisk overvejelse

Det er ikke for at male fanden på væggen, men den grønne omstilling skal tages med et gran salt. At satse udelukkende på sol og vind uden at have en stærk backupplan – enten i form af energilagring eller alternative energikilder som atomkraft – er simpelthen en farlig fidus.

Og derudover risikerer vi, at solcelle-selskaber der fortsætter den tunge investering i solcelleparker rundt omkring i landet, ender med at gå på røven. Hvorfor?

Fordi der simpelthen bliver mere og mere solcellekanibalisme, når solen skinner mest, og solcellerne dermed producerer mest. Med dertil hørende meget lave eller sågar negative elpriser.

En “abe” der skubbes videre ned til forbrugende virksomheder, der på reelt tvivlsomme PPA’ere får lovning om grønnere elforbrug via disse sorte have på bondemandens marker.

Men hvis alternativet er at købe strømmen til 0, er det en stor omkostning at være “grøn”.

Graf med antal negative elpriser ved grønnere elforbrug
Antal negative elpriser stiger med det grønnere elforbrug fra mere sol- og vindenergi. Kilde: NP og egne beregninger.

Ja, vi skal 100% rigtigt nok nedbringe vores CO₂-udledning, men vi skal også sikre, at vi har strøm nok, når vi har brug for den.

LÆS OGSÅ  Elpriser september 2024

Ellers ender vi i en situation, hvor både virksomheder og samfundet betaler prisen – ikke bare i penge, men også i tabt konkurrenceevne og stabilitet. Det grønnere elforbrug kan hurtigt vise sig at være et fatamorgana, hvis vi ikke tager højde for realiteterne.

Her bruges cookies.  Læs mere