Den generelle opfattelse ift. vedvarende energi, er ofte at omkostningerne ved at opføre nye vindmølleparker og solcelleanlæg falder.
Men denne antagelse er under pres.
Kathryn Porter, der som jeg arbejder uvildigt med energibranchen, offentliggjorde en artikel den 14. juni 2023 med titlen “Time to accept that wind farm costs are not falling”, der klart udfordrer denne antagelse.
Lad os sikre din energifremtid med en diversificeret strategi
- Få en gennemgang af muligheder og risici
- Så I kun har de sande omkostninger
- Og undgår greenwashing
Omkostningerne falder ikke længere på vedvarende energi
Vindmølleproducenter har oplevet stigende tab de seneste år, primært på grund af reducerede tilskud. Det kaster skygger over bæredygtigheden af den aktuelle prisudvikling.
I England har kun få projekter gennemført deres endelige investeringsbeslutning i den seneste tilskudsrunde, kendt som AR4. Ørsted har også advaret om, at deres Hornsea 3-projekt står på spil uden yderligere statslig støtte.
Vi så også Ørsteds tab i USA, hvor udfordringerne med havvindprojekter tydeligt viser, at der er sprækker i den grønne omstilling. Hvis Ørsted mister deres amerikanske skattefradrag, kan dette forværre situationen markant.
Deres afhængighed af disse incitamenter understreger, hvor skrøbelig økonomien i mange grønne projekter egentlig er.
Vindmøller: Lang levetid, kort driftstid
Selvom vindmøller kan have en lang fysisk levetid, bliver de sjældent brugt i 25 år, før de bliver skrottet. Dette betyder, at de oprindelige kapitalomkostninger skal indhentes over en kortere periode, hvilket øger de faktiske omkostninger ved energien.
Vurderingsbureauet Fitch vurderer stadig, at sektoren har et stærkt langsigtet fundament, men advarer om, at pris- og omkostningsstrukturen skal justeres for at sikre en sund margin.
Danmark har længe været pioner inden for vindenergi, men vi er nødt til at forstå de økonomiske realiteter bag teknologien. Ørsted og Vestas, centrale aktører i dansk økonomi, kæmper med deres egne udfordringer. Eksempelvis faldt Vestas’ ordreindgang i 2022, selvom de oplevede et stærkt fjerde kvartal.
Hvordan påvirker det ENERGIMÆGLER ApS’ kunder?
For mine kunder er konklusionen klar: Man bør ikke satse alt på én hest, når det kommer til grøn energi.
Diversificering af energikilder er altafgørende for at sikre stabile og omkostningseffektive energiløsninger.
Overvejer du at investere i vedvarende energi gennem en PPA (Power Purchase Agreement), skal du være ekstra opmærksom på de risici, der følger med. Elpriserne kan være uforudsigelige, og de meget negative elpriser, vi så i sommeren 2023 og 2024, viser de udfordringer, sol og vind står overfor i forhold til produktion, når efterspørgslen er høj.
Strategisk budgivning vs. ægte omkostningsreduktion
Ligesom Kathryn Porter mener jeg, at det er vigtigt at kigge nærmere på, hvordan virksomheder byder på energiprojekter. Nogle lavprisbud på energikontrakter kan være strategisk sat for senere at blive genforhandlet. Dette underminerer troværdigheden af hele auktionssystemet og kan skabe uforudsete problemer, som Ørsted nu oplever i USA.
Inflationen har spist indtjeningen i disse projekter, men det burde ikke komme som en overraskelse for en virksomhed af Ørsteds størrelse. Det er simpelt hen ikke godt nok, at de ikke har sikret sig mod prisstigninger på materialer og råvarer, inden de afgav bud på projekterne.
Risiko for projektudfald
Stigende materiale- og finansieringsomkostninger kan bringe projekter i fare, hvilket i sidste ende kan resultere i højere energipriser for forbrugerne.
Det er vigtigt for danske virksomheder at forstå, at mange projekter kun går igennem, fordi de er afhængige af tilskud og skatterabatter.
Udviklere byder måske bevidst lavt for at vinde projekter, men står senere over for store udfordringer, når inflation og stigende renter slår igennem. Dette skaber ikke kun usikkerhed for virksomhederne, men også for hele energisystemet.
Forandring i subsidiebehovet
Subsidiernes rolle i energisektoren har ændret sig. For to årtier siden var de nødvendige for at støtte umodne teknologier, men i dag er der en voksende erkendelse af, at statsstøtte i en eller anden form altid vil være nødvendig.
Dette gælder især i den danske kontekst, hvor kun få havvindprojekter når til den endelige investeringsbeslutning, hvilket er en trussel for vores grønne omstilling.
En kompleks fremtid kræver en balanceret strategi
Hos MPS-SOLUTIONS opfordrer jeg til en balanceret tilgang til energiinvesteringer. Vi skal overveje ikke kun vind og sol, men også andre energiformer, såsom atomkraft, for at sikre en robust og bæredygtig energiforsyning.
Atomkraft har en minimal drivhusgasudledning og bør være en del af løsningen, hvis vi seriøst vil reducere vores klimabelastning.
Afsluttende bemærkninger
Vi skal finde den rette balance mellem at fremme vedvarende energiprojekter, reducere forbrug og sikre økonomisk bæredygtighed for både virksomheder og forbrugere.
Hvis produktionen flytter til Asien, hvor der stadig bygges kulkraftværker, vil klimakampen være tabt.
Husk alle omkostninger
Vindmøller skal i gennemsnit dreje i 5-7 måneder for at generere den energi, det krævede at producere dem.
Når vi taler om grøn energi, er det vigtigt at tage hele energi-livscyklussen med i betragtning. Også når man kigger på solceller, som virkelig er faldet drastisk i omkostninger.